no photo

Зигмунт Шпербер

Архітектор. Народився у 1886 році у Станіславові( Івано-Франківську). Навчався в реальній школі в Станіславові до 1907. Закінчив інженерно-будівельний факультет Львівської політехніки, 1915 року отримав диплом. У 1915-1919 роках навчався у Краківській академії мистецтв та у Мюнхені.  Після Першої світової війни працював в архітектурно-будівельній фірмі Юраша і Захаревича.  З 1923 отримав дозвіл на провадження будівельних робіт і відкрив бюро по дизайну інтер’єрів та архітектури, що знаходилось на теперішній вулиці Дудаєва, 4. Був у спілці архітекторів і будівничих, а також у спілці єврейських інженерів. Розробив проекти санаторіїв у Трускавці: «Унітас» (1936), «Віндзор» (1937), «Брістоль» (1938).

Окрім архітектури, проектував ужиткові речі, меблі, розробляв плакати. Член «Комітету опіки над пам’ятками єврейського мистецтва», де займався пам’ятками архітектури. Загинув у львівському гетто.

Реалізовані модерністські проекти у Львові:

  • житловий будинок на вул. Котляревського, 42
  • житловий будинок на вул. Котляревського, 44
  • освітній будинок народної школи на Знесінні, 1928
  • житловий будинок на вул. Вітовського, 26
  • власний житловий будинок на вул. Героїв Майдану, 18, 1939

Джерела:

https://www.archimemory.pl/pokaz/zygmunt_sperber,1272907

Юрій Бірюльов, “Єврейська архітектурна спадщина Львова”, Видавництво старого лева, Львів: 2022, с. 566-67

 

Автор проектів

вул. Вітовського

Будинок з підписом архітектора, унікально збережені помешкання та історії небайдужих з вул. Вітовського

Часто ми отримуємо інформацію про будинки з архіву, але буває, що люди самі пропонують розповісти про свої помешкання, і як цього разу – навіть стіни однієї з кам’яниць “говорять самі за себе”. Мова піде про три будинки на вулиці Вітовського: 26, 28 і 30, зведені в тридцятих роках в підніжжі місцевості Цитадель.

читати більше

Розгорнути Розгорнути

Інші архітектори