модернізм

Будинок залізничника на вул. Федьковича 54-56

Будинок залізничника на вул. Федьковича, 54-56

В 1920-их- 1930-их роках все частіше зводили освітньо-розважальні клуби для робітників різних установ. Для модерної організації суспільства важливо було не лише контролювати приватне життя через нові правила житлового простору, але й публічне часопроведення «нової людини».

читати більше

вул. Личаківська, 175

Костел Марії Остробрамської / Церква Покрови на вул. Личаківська, 175

Костел Марії Остробрамської – один з найважливіших сакральних проектів міжвоєнного десятиліття у Львові. Костел мав символізувати успішну оборону Львова від більшовицького наступу 1920 року. Тому розташування святині вибрано не випадково – на в’їзді до міста зі східного боку, де власне був наступ радянських військ.

читати більше

вул. Кушевича, 1

Клуб працівників комунальних служб / Палац культури ім. Хоткевича на вул. Кушевича, 1

Клуб працівників комунальних служб мав задовільнити всі культурні, розважальні і освітні потреби робітників. «Красивий сучасний будинок», як писала тогочасна преса, постане на вимоги спілки «Дім комунальних працівників».

читати більше

вул. Княжа, 16

Будинок Галлетів: помешкання, що бачило смерть своїх мешканців, угорських комуністичних лідерів та офіцерів СС

Вулиця Княжа, що з’єднує Кривоноса і парк Високий замок, виглядає цілком сецесійною, якби не останній, 16-ий номер, який буквально вріс в гору своєю правою частиною. Хоч за мальовничістю він не кардинально відрізняється від сусідніх, але химерні, вільно зінтерпретовані форми путті, що підтримують еркер та кришталкові орнаменти, говорять про ар деко.

читати більше

вул. Кастелівка

Врятувати свій будинок: Продовження історії

Трохи більше року тому я розповідала про Олександра Одуху, який вирішив власними силами реставрувати своє помешкання. Більше читати тут. Після того, як Саша попрацював у себе в квартирі, він планував взятись за під’їзд. Власне, перше, що чоловік хотів зробити – це відновити оригінальну вхідну браму до будинку, яку давно викинули. Звісно, ніхто не пам’ятав, як […]

читати більше